Kahvenin Sağlığımıza Yararları

Kahvenin Sağlığımıza Yararları

06 Aralık 2023

KAHVENİN SAĞLIĞIMIZA ETKİLERİ

 

Temponun durmak bilmeden devam ettiği devamlı evrimleşen günümüz dünyasında günlük işlerimize yetişmemizi sağlarken hep yanimizda olan bir sabit- kahve. Eşsiz tadı ve içimi yanı sıra bu sevilen ve artik sadece bir içecek dışında ayrı bir kültüre sahip olan kahvenin her yudumunun sağlığınıza olan etkilerini hiç merak etmiş miydiniz ? Kahvenin sağlığımız için olan faydalarına gelin bir de bilimsel taraftan bakalım.

 

Kafeinden başlayalım isterseniz. Kahve, kafein denince aklımıza gelen ilk şey belki de. Kafein, kahve, çay ve belirli bitkilerde bulunan doğal bir uyarıcıdır. Kafein, ksanitler grubuna giren bir bileşendir ve  vücutta uyku ve gevşemeden sorumlu olan Adenosin adlı nörotransmiter salınımını engeller. Adenosin salınımını engelleyen kafein, dopamin ve norepinefrin gibi diğer nörotransmiterlerin salınımına olanak sağlayarak uyanıklık hali ve bilişsel işlevimizi geliştirir. Hepimizin bildiği gibi merkezi sinir sistemimizi uyararak günlük koşuşturmacamızda enerjik ve tetikte kalmamıza yardımcı olur.

 

Kafeinin nasıl çalıştığını öğrendiğimize göre gelin kahvenin sağlığımız için olan etkilerine yakından bakalım.

 

Antioksidan Açısından Zengindir: Kahve antioksidan bakımından çok zengin bir içecektir. Bu da stres seviyesini azaltır, enflamasyonu dindirir ve hücrelerimizi hasardan korur.

Bilişsel İşlevimize Katkı Sağlar: Kahvenin içerisindeki kafein, doğal bir uyarıcıdır ve konstanrasyonumuzu arttırır ve tetikle kalmamıza olanak sağlar.

Nöroprotektiftir: Düzenli kahve tüketimi Alzheimer’s ve Parkinson’s gibi sinir hücrelerinin ilerleyici dejenerasyonu ve/veya ölümüyle sonuçlanan tedavi edilemez ve zayıflatıcı durumların önüne geçer.

Kilo Dengeleyici: Kahvenin içerisindeki kafein, metabolizmamızın düzenli çalışmasını sağlar. Sağlıklı bir yaşam tarzı ile sürdürüldüğünde kilo verme veya formda kalmamıza yardımcı olur.

Belirli Kanser Türlerine Karşı Koruyucudur: Belirli çalışmalar, düzenli kahve tüketen kişilerin  karaciğer ve kolon kanseri gibi belirli kanser türlerine karşı kahve tüketmeyen kişilere kıyasla çok daha düşük kanser riski taşıdığı gözlemlenmiştir.

Daha İyi Fiziksel Performans: Kafein, adrenalin salgılanmasını sağlar. Bu da kasların sıkılaşma kabiliyetini, aynı zamanda dayanıklılık ve genel fiziksel performansımızı arttırır.

Karaciğer Sağlığı: Yapılan çalışmalar düzenli kahve kullanımının, siroz ve karaciğer kanseri gibi bir çok karaciğer hastalığı riskini azalttığını gözlemlemiştir.

Kalp-Damar Sağlığı: Düzenli kahve kullanımı, kalbin daha seri çalışmasına olanak sağlayarak felç ve belirli kan akışını olumsuz yönde etkileyen hastalıkları engelleyebilir.

Tip-2 Diyabet: Bazı araştırmalar, kahve tüketicilerinin tip 2 diyabet hastalığına yakalanma risklerinin çok daha düşük olduğunu gözlemleştir. Bunun nedeninin kahvenin insülin hassasiyetine olan etkisinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Ruh Hali ve Düşük Depresyon Riski: Kahve ruh halimizi iyileştirici etkiler sunabilir, bundan dolayı zihinsel olarak daha sağlıklı olmamızı ve daha düşük depresyon riski gibi olumlu etkileri vardır.

 

E tabi herkesin bildiği üzere her şeyin fazlası zararlı olabilir. Evet, kahvenin bile. Peki ne kadar kahve içmemiz öneriliyor ? Amerikan Sağlıklı Yaşam Ensitüsü, 4 ve 7 bardak arası kahvenin normal sınırlar içerisinde olduğunu ve yaklaşık olarak günlük 500 Mg kahvenin sağlıklı olabileceğini öne sürüyor.

Hamile veya emziren bayanlar için kurallar biraz daha farklı olabilir. Fazla tüketmemekte özen gösterin. Diyetinizde düzenli olarak kahve bulunuyorsa doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.

 

 

Sonuç olarak kahvenin güzel yanı, sadece mükemmel kokusu ve eşsiz lezzeti değil. Antioksidan açısından zenginliğinden tutun hüce hasarına karşı savunma, bilişsel gelişim gibi faydaları olan kahve sadece bir içecekten çok daha fazlası. Kahveiniz.com, kahvenizin her yudumunda sadece yüksek kaliteli kahvelerimizin tadını değil, aynı zamanda vücudunuza iyi bakmanın keyfini de yaşamanızı diler. Sağlıcakla!

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.